петак, 14. август 2015.

Министарка Снежана Богосављевић Бошковић у посети Националном парку Копаоник

„Оснивање Стручног савета Националног парка је једна од новина који Министарство уводи трудећи се да у свом раду унапреди заштиту природе о чему сведоче и измене и допуне Закона о заштити природе и нацрт Закона о националним парковима. Стручни савет је стручно и консултативно тело које прати и анализира програме и пројекте из области заштите природе и одрживог коришћења природних ресурса. Под тим подразумевам План управљања Националним парком; Програм управљања Националним парком; Програме и пројекте којима се спроводе мере и активности заштите и развоја Националног парка. Стручни савет ће имати пет чланова, који се именују на 5 година, који својим научним и стручним радом прате и анализирају област заштите природе и одрживог коришћења природних ресурса“, рекла је министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић приликом посете Националном парку Копаоник.


Богосављевић Бошковић је подсетила на увођење статуса службеног лица за чуваре заштићенох подручја и додала да ће се у наредном периоду оснивати и Савет корисника Националног парка, како би се обезбедио  интерес локалног становништва и корисника Националног парка.  Савет ће бити формиран од представника локалних самоуправа, организација и удружења чија се активност одвија на подручју Националног парка или у заштитној зони, с тим да се у рад Савета корисника могу  укључивати и други чланови носиоци права коришћења и експерти са саветодавним гласом. Улога Савета корисника Националног парка је да доноси препоруке о локално значајним стварима у оквиру законом прописаних мера који се тичу Националног парка и да их упућују Управљачу или Савету Националног парка.
Министар Богосављевић Бошковиће се осврнула на рад Националног парка Копаоник и изјавила: „У протеклом периоду учињено је много, али то увек може бити боље. На пример, у циљу повећања бројности пастрмке у водама Парка, која је некада насељавала само делове Самоковске реке, предузимају се и периодична порибљавања. Њихов циљ је установљавање стабилне популације поточне пастрмке, које могу представљати и потенцијал за развој рекреативног риболова, чиме би се употпунила и туристичка понуда али и вршила промоција, едукација и презентација самог Парка.
„Национални парк „Копаоник“, је национални парк са свим својим специфичностима и обележјима и вредностима са једне стране, али и најатрактивнији и најинтензивнији зимски туристички центар у Србији. Јако је тешко ускладити и помирити те две основне функције планине Копаоник, уз неопходно предузимање свих мера за очување заштићеног подручја и заустављања даље деградације простора Националног парка „Копаоник“, а истовремено водити рачуна о потребама развоја Копаоника као туристичког центра. Покушали смо да Нацртом закона о Националним парковима управо и ускладимо те две функције планине Копаоник“, закључила је министар Богосављевић Бошковић.