петак, 29. мај 2015.

Спајали су неспојиво, лево и десно, мирили непомирљиво

Када су их сви отписали, они су васкрсли. Спајали су неспојиво, лево и десно, мирили непомирљиво, били незаобилазни. Били у власти или опозицији, чини се, остали су на свом курсу. Да ли је то заиста тако или утисак вара, проверили смо кроз разговор са председником омладине СПС-а, Ђорђем Ђококвићем.

 Када сте изабрани за председника омладине СПС, крајем 2013. године, изјавили сте да Вам је циљ да организацију подигнете на виши ниво, да ли сте успели у томе?
За председника Социјалистичке омладине Србије изабран сам 22.децембра 2013.године. Целокупна структура и мрежа Социјалистићке омладине Србије је формирана и организована тако да сада имамо 137 општинских и 24 градских савета омладина СПС на нивоу целе Србије. Верујем да сам успео, заједно са руководством омладине, да створим најорганизованију омладину у Србији,а вероватно и шире.


Бити на челу једне такве организације сигурно захтева много одрицања. Колико је потребно труда, рада и времена да се све постигне?
Одрицање је саставни део политике. Да би сте уопште покушали да промените живот и околонсти око себе и око других људи морате се одрећи јендог уобичајеног младалачког живота. Не можете да планирате свој време, излазак са пријатељима или било какву активност а да пре тога не погледате у списак обавеза који је поприлично дугачак .Радити са младим људима, слушати и решавати проблеме младог човека, правити стратегије и планове за будућност омладине, обилазити читаву Србију јесте једна велика одговорност, али исто тако и привилегија да будете покретач идеја и иницијатива у читавом друштву.

Помажу ли Вам искусније колеге у послу? Обраћате ли им се за савет? 
Спој младости и искуства је једина добитна комбинација у политици. Зато водјен том мишљу, а и познавајући и увазавајући своје старије колеге, врло често тражим савете од искуснијих политичких вукова – социјалиста.

Колико сте аутономни у свом раду?
Аутономност у мом раду и водјењу омладине је веома широка и омогућава ми да у складу са политиком СПС ширим идеју левице и да на тај начин привучем младе људе којима су основне вредности слобода, солидарност и једнакост.

На који начин приближавате младима политику коју заступате?
Времена су се променила па самим тим и приступ младима је сложенији. Не можете се више користити плакатима и флајерима како би приближили политику младом човеку. Организавањем едукативних радионица , волонтерским акцијама, хуманитарним радом, имамо за циљ да како директним тако и индиректним деловањем приближимо младима хуманију страну политике.

Учествујете и на међународним скуповима, каква искуства носите одатле?
Социјалистичка омладина Србије је деценијама уназад била блокирана у свим медјународним политичким организацијама из добро познатих разлога. Временом ,водјени политиком председника СПС Ивице Дачица,успели смо да прескочимо све баријере и да сада будемо пожељан политички саговорник и у региону и у Европи. У претходне две године посетио сам европске институције као и институције источних земаља где сам имао прилику да размењујем идеје и искуства са колегама из различитих партија и организација. Ово драгоцено искуство навело ме је да сагледам ширу слику тежње и проблема са којима се сусрећу млади данас.

Да можете да бирате поново, да ли би Ваш избор опет био СПС? И зашто?
Наравно да бих поново изабрао СПС као једину и истинску левицарску партију у Србији. Својим деловањем на политчкој сцени Србије је јасно показала да се бори и залаже за обичног човека, радника,сељака, студента. Последњи конгрес је широм отворио врата за младе кадрове и дао им сансу да активно учествују у доношењу одлука и креирању стратегије за даљи рад партије. Постали смо модерна социјалдемократска партија која је изнедрила правог лидера и надам се будућег председника Србије Ивицу Дачица.

СПС је основао сада покојни Слободан Милошевић. Какав је Ваш став по питању политике коју је водио?
Слободан Милошевић је водио једну прагматичну и државотворну политику која је сметала многима који су тадашњу Југославију хтели да растуре. Сматрам да се један такав достојанствени државник неће појавити на насој политичкој сцени у скоријој будућности.

Да ли се,по Вашем мишљењу данашња политика СПС-а, разликује од оне деведесетих?
Научили смо лекцију из прошлости и народ нас је 2000 – те године казнио за грешке које смо чинили. Хвала прослости, али ми се окрећемо будућности. Данас, СПС је реформисана партија која је на конгресу 2014 – те године јасно одредила свој социјалдемократски пут. Снага садашњег СПС јесу програм и кадрови који су спремни да воде реалну политику у складу са потребама сваког обесправљеног радника, сељака, сваког студента без обзира из ког дела Србије долази. Ми желимо да сваком младом човеку пружимо једнаке шансе да успе у зивоту.

Имате ли времена за приватни живот?
Нажалост, не много. Све ово што радим захтева чврст концепт и добру организацију.

Порука Ђорђа Ђоковића младима у Србији.
Само млад цовек са идејом и иницијативом мозе доци до свог циља. Ако довољно зелите и ако верујете у своје идеје онда вам ниста не мозе представљати препреку ма колико вам све изгелдало далеко и недостизно. Веруј да би оставрио,оствари да би успео.